Setmana de la Ciència 2018

La ciència en primera persona (Segrià)

  • Ins d'Alcarràs:

Títol de la xerrada: PERQUÈ ESTAN ALLÍ LES MUNTANYES?

Resum: Quan a George Mallory, alpinista britànic desaparegut prop del cim de l’Everest el 1924, li van preguntar perquè volia escalar muntanyes com l’Everest ell va contestar “Perquè estan allí!”. En aquesta xerrada explicarem perquè les muntanyes estan on estan i són com són. Veurem de que estan fetes, com es creen, com es mouen amb el temps i com acaben desapareixen com si mai haguessin existit... Donarem un passeig per quin ha estat el coneixement de la humanitat sobre les muntanyes al llarg de la història i com hem arribat a saber el que sabem sobre elles avui. Explicarem perquè al cim de la muntanya més alta del mon s’hi troben fòssils marins o perquè la muntanya de Montserrat és tant especial... i tot això ho farem de la ma d’una de les ciències més modernes però que estudia fenòmens força antics: la Geologia, si bé també utilitzarem o farem referència directa a altres disciplines com la Història, la Geografia, o fins hi tot la Física, així com parcel·les de coneixement relacionades amb el Medi Ambient o la Cosmologia entre altres.

Ponent: Joan Escuer i Solé, Lleida, geòleg consultor. La seva experiència, acumulada en més de trenta anys, comprèn camps tan variats com l'exploració d'hidrocarburs, minerals industrials, geotèrmia, o la gestió i mitigació de riscos geològics entre altres, tot exercint-la en diversos països: Espanya, França, Itàlia, Argentina, República Dominicana i Colòmbia. És membre de l'European Federation of Geologists, on ostenta el títol professional de EurGeol. Ha estat president del Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya COLGEOCAT durant el període 2005-2014. Escalador i muntanyenc des de la seva adolescència atresora experiències del Pirineu, Alps, Atles i Himàlaia. Ha estat un dels directors de les intervencions paleontològiques de restes de dinosaures a Coll de Nargó. Conferenciant en diverses ocasions tant a Catalunya com a la resta de l’estat espanyol, tant per motius professionals com de divulgació, coneix alguns dels secrets que amaguen les muntanyes i que li permeten fer xerrades com la que es proposa

 

  • Ins S. Gili i Gaya

Títol de la xerrada: EPIGENÈTICA: EL GENOTIP NO ÉS UN DESTÍ INEVITABLE

Resum: Els nostres gens no ens defineixen, hi ha diferents factors que determinen la nostra personalitat i el nostre físic així com la probabilitat de desenvolupar determinades malalties. Des de fa anys diferents estudis han demostrat que el que mengem o respirem entre d'altres factors poden afectar quan i com els nostres gens s'activen. En aquesta xerrada parlarem de l'epigenètica, en què consisteix aquesta branca de la ciència i quins factors ambientals i comportaments influeixen en el nostre estat de salut.

Ponent: Marina Laplana es va llicenciar en biologia per la Universitat de Barcelona l’any 2008. A continuació va fer la seva tesi doctoral a la Universitat de Lleida sota la supervisió del Dr Joan Fibla. A Lleida, la Marina va estudiar el paper dels canvis que es poden trobar a l’ADN de les persones i la seva relació amb la infecció per vih i en envelliment. Tot seguit es va traslladar a Heidelberg, Alemanya, on va fer una estada postdoctoral de 3 anys al Centre Alemany d’Investigació de Càncer (DKFZ) on va estudiar les diferències entre persones que les poden fer més o menys susceptibles al càncer de pulmó, tant des del punt de vista de la genètica com de la epigenètica. Actualment es troba treballant a l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona on continua els seus treballs en genètica humana i estudia canvis estructurals que es donen en els cromosomes i intenta esbrinar la seva possible relació amb malalties humanes.

    Comparteix a les xarxes: