Presentació del llibre “Itineraris de la retirada de 1939”

ITINERARIS DE LA RETIRADA DE 1939

Entre els mesos de gener i febrer de 1939 centenars de milers de persones van fugir cap  a França escapant de la guerra i de l’avanç de l’exèrcit franquista. Per diversos passos fronteres van creuar civils i militars que esperaven ser acollits i protegits per les autoritats franceses. En canvi, van trobar hostilitat i rebuig que va conduir a milers de persones als camps de concentració del sud de França i a la dispersió de famílies senceres per tot el territori francès. Noms com Argelès-sur-Mer, Barcarès, Rivesaltes o Le Vernet es convertirien en referents i patrimoni de la Memòria Democràtica del nostre país. Amb la publicació d’aquesta guia de mà, es vol donar a conèixer els espais de memòria vinculats a la retirada de 1939 d'una forma pràctica, senzilla i entenedora. El marc geogràfic de referència és la part oriental dels Pirineus, a banda i banda de la frontera: una serralada que centenars de republicans van haver de travessar camí de l'exili. Amb informació actualitzada i un context històric ben delimitat proposa diversos itineraris que permeten descobrir paisatges de memòria i llocs simbòlics.

L’acte conclourà amb l’actuació del grup Guerrilla Folk que interpretaran diverses cançons del Camí de l’exili.

La inscripció es pot fer a Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, al tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat.

L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica i compta amb la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat, el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, el Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Memòria Històrica de l’Ateneu Popular de Lleida.

Comparteix a les xarxes: